Blog

Türkiye'de İha Kullanımı ve Yeni Düzenlemeler

18 Eylül 2019

22.02.2016 tarihinde yayınlanan ve 21.04.2017 tarihinde güncellenen SHT-İHA Talimatı ile Türk Hava sahasında uçacak İHA’lar için belli kurallar getirilmiştir. Bu talimat ardından hazırlanan İHA kayıt sistemi kullanıcıları ve cihazları kayıt altına almaya başlamıştır. SHGM’ye destek veren ve çalışma grubunda yer alan eğitmenlerimiz ve yöneticilerimizle bu sistemin olmasını savunmuştuk, çünkü her cihaz ve pilotun kayıt altına alınıyor olması bundan sonra kullanıcıların tekil hatalarının çoğula mal edilemeyeceği anlamına geliyordu.

Geçtiğimiz günlerde güncellenen kayıt sistemi ile SHGM büyük yeniliklere imza atmış oldu. Bu yeniliklerle çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi yasaklayıcı değil sınırları belirleyici olmayı seçen SHGM bu alana atadığı personellerle bu işi geliştirmek istediğini göstermiştir.

Her zaman söylediğim gibi İnsansız Hava Araçları alanına Ülke olarak imza atmak istiyorsak , bu alanda geleceğimiz gençlerin sınırlarını belirleyerek önünü açmalıyız.

Gelelim bu değişikliklere;
1.Kayıtsız Cihazlar
Bildiğiniz gibi 23 Şubat itibariyle İHA’lar kayıt altına alınmaya başlandı. Ancak hala kayıt edilmeyen cihazlar bulunmaktadır. Ancak kullanıcılara iyi niyetle yaklaşan SHGM tüm cihazların sisteme kayıt edilebilmesi için Üretim-İthalat başlığı altında Diğer’i seçerek cihazınızı kayıt etmenize müsaade etmektedir. Lütfen Cihazlarınızın kayıtlarını bu ay sonuna kadar yapınız.
2.Cihaz Satışlarında Dikkat edilmeli
Yine kayıt sırasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan birisi ise cihaz satışları. SHGM özellikle uyarıyor satan kişinin alıcı TC kimliği veya Vergi No bilgisini kontrol ederek eksiksiz girmesi gerekmektedir. Bu bilginin hatalı girilmesi durumunda cihaz satandan çıkar ama alıcıya ulaşmayarak askıda kalır. Bu bilgiyi birkaç defa kontrol ederek girmenizi tavsiye ediyoruz.
3.Barkod Sistemi
Beni dinleyen , derslerime katılan öğrencilerim hatırlar çoğu değişikliği üstü kapalı olarak onlarla paylaşılmıştır. Artık cihazlarımız plakası ile değil üzerindeki barkodlarla tanınacaktır. Barkod okuyucu indirip deneyebilirsiniz.
4.Ticari – Bireysel
Yeni sistem ile beraber herkes bireysel olarak tanımlanmıştır. Sizden istenen İHA PİLOT KAYIT BAŞVURUSU kısmında sahip olmak istediğiniz lisans tipini seçerek istenen evrakları eksiksiz doldurmanızdır.
5.İzin Başvuruları
Bu konuda da görüşlerimizle iyileştirilen bir izin kısmı bulunmaktadır. Artık izinleriniz için Posta yolu ile evrak göndermek zorunda değilsiniz. Sistem üzerinden uçuş izni başvurusu yapabilecek ve bu izinleri takip edebileceksiniz.
6. Bir Cihaz Birkaç Pilot
Bu soru ise sanırım ilk 3’e girer. Bu konuda da sunduğumuz görüşler sonucunda artık Cihazı şirketin üzerine kayıt edebileceksiniz. Şirket ise kullanılacak cihaza bünyesindeki istediği pilotu atayabilecektir.
7.Sağlık Raporu
Şuanda tek hekim onaylı olarak devlet hastanelerinin bazıları ‘’İHA Pilotu Olur’’ ibareli sağlık raporu vermektedir. Ancak bu tanım çok yeni olduğu için çoğu öğrencimiz bunu alamamıştır. Bu konuda örneği İHA Eğitim ve Üretim Platformunda bulunmaktadır. Bu konuda 1 hafta öncesinde görüşümüze bu konu sunulduğunda Aile hekiminden alınan sağlık raporunun kabul edilmesi konusunda fikir beyan edilmiştir.
8.Telsizle Haberleşme
Bu konuda SHGM’ye sunduğumuz görüş ; ‘’ İHA0-1 Pilotlarının Havaalanı çevresinde uçuş yapamayacağını biliyoruz bu nedenle bu belgenin gereksiz olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu belge zorunlu kılınırsa İHA pilotları çoğu zaman belgelerine güvenerek Kuleye ulaşmaya çalışacaklardır. Bununda hava trafiğimizi tehlikeye sokacağını düşünüyoruz. Bu nedenle telsiz kullanım zorunluluğunun kaldırılması tarafındayız.
9.Gümrük ve İthal Uygunluk
Bu konuda GTİP (88) haricindekilere İthal uygunluk aranmayacağı ile ilgili değişiklik taslağı hazırlandı kısa bir süre içerisinde yayına alınacaktır. Yayına alınana kadar eski uygulama devam etmektedir.
Yeni Yazılım ile ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler ;

1. Önceki sistemde yer alan kullanıcıların ad, soyad ve TC kimlik numaraları yeni sisteme aktarılırken MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) kontrolüne tabii tutulmuş, yani bu bilgilerin Nüfus İdaresindeki bilgilerle aynı olup olmadığı kontrol edilmiştir. Kontrol sonucunda bazı kullanıcıların sisteme girmiş olduğu bilginin nüfus cüzdanındakinden farklı olduğu görülmüştür. Örneğin İngilizce karakterler kullanılmış I yerine İ, Ş yerine S gibi veya göbek adı yazılması unutulmuştur. TC kimlik numaraları doğru olanlar yeni sisteme aktarılmıştır. Ancak bu kişilerin sisteme girip ad ve soyadlarını nüfus cüzdanlarındaki gibi yazarak düzeltmeleri gerekmektedir. Bu düzeltmeye bir süre izin vereceklerdir, 1 Ağustos’tan sonra bu kişiler sistemden silinecektir. Kayıtlarınızın silinmemesi ve sıkıntı yaşamamak için lütfen güncellemelerinizi yapınız.

2. Yeni İHA Kayıt sistemi adres bilgisini e-devletten çekmektedir. SHGM bu bilgiye önem vermektedir. E-devlette adres bilgisi olmayanlar bu eksikliği bir an önce gidermelidir. Yakında adresi olmayanlara kısıtlama gelebilir, sıkıntı yaşamamak için lütfen adreslerinizi güncelleyiniz.

3. Bazı firma ve kişilerin sistemi aldatıcı bilgiler girdiği farkedilmiştir ve şu an araştırma yapılmaktadır. İHA Kayıt sistemine kayıt oluştururken lütfen seri numarası, noktalama işaretleri, cihaz ve kullanıcı bilgilerine dikkat ediniz, aksi halde kayıtlarınızı sistemde yapılan düzenli kontrollere takılabilir. Girmiş olduğunuz bilgilerin doğruluğunu beyan etmiş olduğunuzu hatırlatır, bilinçli yapılan ve sistemi aldatıcı kayıt bilgileri tespit edildiği takdirde cezai işleme tabi tutulacaktır.

4. Yeni sistemde önemli farklılıklardan biri olan TİCARİ İHA kayıtları, bir ticari kurum İHA’sına pilot atadığında bu pilotun da bu atamayı kabul etmesi gerekiyor. Pilotu koruma amaçlı böyle bir kontrol var. Bu işlem Bilgilerim/pilotu olduğum İHA’lar menüsünden yapılmaktadır. Bir ticari şirket adına işlem yapan pilot atamayı onaylamak için, sisteme bireysel giriş yapmalı ve Bilgilerim/pilotu olduğum İHA’lar menüsünden birey olarak kendisinin atamasını onaylamalıdır.

Emniyetli uçuşlar dilerim…

  • Ahmet Özkaya